Et samlet Norden ønsker bedre samarbeid om helsedata
I forbindelse med Oslo Life Science-konferansen, arrangerte LMI den fjerde nordiske real world evidence-konferansen for en fullsatt sal på Oslo Cancer Cluster.
Hele åtte hovedtalere gav imponerende innsikt fra forskjellige standpunkt og synspunkter, som dannet grunnlaget for utbryter-diskusjoner for helsedata-bruk innen forskning og utvikling, samt regulatorisk og beslutningstaking, alt før dagen ble avsluttet av en paneldiskusjon med hovedtalerne.
– Det var veldig inspirerende at så mange fant veien til Norge for å delta på konferansen. Vi hadde dyktige keynote-talere som satte nivået for diskusjonen, og som hadde fokus på mulighetene og utfordringene som er knyttet til sekundærbruk av helsedata.
– Det er interessant å observere at både myndigheter og industri, så vel som data og registerforvaltere, er enige om betydningen helsedata vil ha for forskning og utvikling og som grunnlag for beslutninger i helsetjenesten framover, og at vi, på enkelte områder, stiller sterkere som et samlet Norden, sier seniorrådgiver Monica Larsen, som arrangerer møtet fra LMI.
Konkrete bruksområder
Hovedfokuset på konferansen var real world evidence (RWE) for klinisk medikamentutvikling, RWE for helseteknologiske-vurderinger og implementering av nye medisiner på markedet, samt RWE-initiativer som vil plassere Norden på kartet.
– Kanskje noe av det viktigste som kom frem var erkjennelsen av at helsedata kan bidra til bedre forståelse av pasientens helsetilstand, og hvordan vi best mulig kan opprettholde eller behandle denne. Videre ble det debattert utfordringer med tilgang til data, kvaliteten på data og hvordan datagrunnlag for registerstudier kan tilpasses regulatoriske prosesser og beslutninger i helsetjenesten.
– I dag baseres ulike beslutningsprosesser på randomiserte kliniske studier (RCT). RCT vil fremdeles være viktig, men supplerende informasjon fra analyser av data fra klinisk praksis vil få større betydning for både utviklingen og bruken av legemidler i framtiden, sier Larsen.
Flere av talerne fremhevet at Norge nå beveger seg, steg for steg, fra å snakke om helsedata til å dyppe tåa i vannet for hvordan vi skal utnyttet potensialet vi har- sånn som blant annet Finland og Danmark har klart.
Foredragsholdere fra begge disse to landene viste frem sine helsedataprosjekter og -satsinger som begge er lengre fremme enn Norge.
De tre keynote-talerne, Thomas Senderovitz, Virginia Acha og Stefan James, dog med forskjellige utgangspunkt, hadde alle konkrete eksempler på hvordan helsedata allerede brukes for å gi innsikt og muligheter som tidligere ikke var gjennomførbart.
Sendorovitz, som er administrerende direktør for det danske medisinrådet, diskutrte hvordan RWE forandrer utviklingen og bruk av nye behandlinger i Europa. Mens Acha, som er representerer MSD i Storbritannia og sitter i EFPIA sin evidence generating group, fremhevet utfordringer rundt hvordan man kan bruke helsedata som bevis.
Den siste keynote-taleren, James, fokuserte på et prosjekt fra Uppsala universitetssykehus, hvor de har brukt helsedata på en ny måte i randomiserte kliniske studier.
Et samlet Norden
Under paneldiskusjonen, hvor hovedtalerne deltok, samt Karen Marie Ulshagen fra Legemiddelverket og Karolina Antonov fra LIF i Sverige, ble det diskutert hvordan data kan bidra til at avgjørelsene som tas, blir enda mer riktige- både på regulatorisk nivå og for forskning og utvikling.
Deltakerne var enige om at et samlet Norden vil stille sterke i en internasjonal konkurranse. Da kan flere små pasientgrupper bli større, som vil generere større og bedre data og som igjen vil gjøre Norden mer konkurransedyktige.